Pletena i šivena suknja Roma Lavinia

Roma Lavinia suknja u tehnikama pletenja i šivenja

Suknja pletena ukrug sa šivenim centralnim karnerom

roma lavinia round knited and sew gypsy skirt

Znam da bi trebalo da budem politički korektna, pa reći da volim romsku, a ne cigansku muziku. Međutim, za mene reči Cigani i ciganski nisu pogrda ni podsmeh, već označavaju nešto lepo, šareno, veselo, ali i duboko tužno, skitalačko, obavijeno vatrenom stradalničkom dušom i prelepom muzikom koja sve gore pobrojano uobličava u neponovljivu celinu.

Osim ovog vatrenog muzičkog pravca, volim i onaj nekadašnji romski stil oblačenja – više naginjem ka šarenilu i jarkim nijansama crvene boje nego ka smirenosti jednobojnog. Zato ovde želim da podelim svoju verziju široke suknje koja je inspirisana modelom iz ruskog časopisa Журнал МОД 551

Originalni model iz časopisa Журнал МОД 551

Original predviđa pletenje suknje u celosti. Međutim, ja sam svoju suknju uradila kombinovanjem 2 tehnike – pletenja ukrug i šivenja. Karner od tkanine tamno crvene boje u sredini je ostatak plišanog mebl štofa, a ostale sekcije suknje ispletene su na okruglim iglama.

nivo

Za izradu ove suknje potrebno je da poznajete osnovne operacije na šivaćoj mašini, pletenje ukrug na okruglim iglama, i dodavanje petlji.

Materijal

Za ovu suknju nije potrebno da namenski kupujete vunicu, već sakupite ostatke prediva koje vam se mota po ćoškovima, korpama, kutijama, složite boje koje volite, i… u akciju! Sve ukupno, potrebno je oko 600-800 gr prediva, zavisno od vaše veličine.

Takođe, trebaće vam i:

  • Komad tkanine u odgovarajućoj boji dimanzija 240 cm x 18 cm
  • 3 okrugle igle za pletenje br. 4,5, dužine 80 do 100 cm
  • Heklica br. 4,5
  • 6 drvenih ili plastičnih perli za učkur
  • Makaze
  • Šivaća mašina
  • Igla i konac za mašinu
  • Igla i konac za ručno šivenje

Osim sitnih (a, bogme, i krupnih) klupčića vunice, pamuka, viskoze, lukresa, i sl., trebaće vam i dobri živci, jer ovakav poduhvat ne može baš svako sprovesti u delo. Nije potrebno da imate naročitu veštinu i puno pletačkog znanja, ali da biste je uradili, biće potrebno da budete barem malo luckasti, uporni, dokoni, a iznad svega da volite dobru staru Ođilu koja će vam pružiti dodatni elan… Ja preporučujem da uz štrikanje ovog modela, pored pesme Ciganočka, koju delim sa vama ovde, obavezno odslušate: SolniškoProgejaJehal Cigan

veličina

Pogodno za bilo koju veličinu

Postupak izrade ukratko

Izrada se sastoji u tome da, nakon što uzmete svoje mere, na okrugloj igli nanižete paran broj petlji koji odgovara obimu kukova. Zatim se pletu Sekcije 1 i 2 koje će od struka do kuka biti u širini kukova. Sekcija 3 je nabrani volan od komada tkanine, čija girnja ivica je šira od donje ivice Sekcije 2, pa se na nju našiva nabiranjem. Od kuka nadole sekcije 3, 4 i 5 imaju veći obim i veći broj petlji nego što je svaka sekcija koja im prethodi. Na taj način dobijate karnere ali i ogroman broj petlji na igli. Ipak, rad ide relativno brzo, jer se boje smenjuju na svakih 5-15cm, a pletu se samo prave petlje.

Izuzetak su ažur bordurice između svake sekcije pletiva. Kod njjih broj petlji ostaje isti kao i u prethodnoj sekciji. Ažur bordure taman dobro dođu da se razbije monotonija pletenja samo pravih petlji. Detaljno uputstvo za izradu suknje Roma Lavinia možete besplatno preuzeti klikom na donje dugme.

Moj lični pečat

Kao što sam već rekla, original je pretrpeo izmene – nisu samo klubad ta koja zatrpavaju moj životni i radni prostor, već i tkanine zauzimaju važno mesto u kući. Pa, kad je već i njih viška, zašto se ne poigrati maštom i ubaciti jedno parče tkanine u suknjicu? 🙂 Iskreno rečeno, kad je rad počeo da se širi munjevitom brzinom, pomislila sam da će trajati unedogled, pa sam zato, između ostalog, rešila da umesto štrikanog volana u svoju verziju suknje umetnem i jedan šiveni deo da bi rad tekao brže. Pored toga, ni vunice ne bi bilo dovoljno za pomenuti volan. Materijal koji sam iskoristila ostatak je plišanog mebl štofa karmin-crvene boje koji ima lep sjaj, i koji je dao živost zagasito-rumenim i bledo-ružičastim tonovima ostalih, pletenih volana, a po stilu se dobro uklopio i sa svetlucavim lukres predivom kojim sam uradila bordurice. Ova čudna, ali, po meni uspešna kombinacija vunice, pamuka, lukresa i pliša, ovom mom modelu daje malo svečaniji i glamurozniji izgled, ali je melirani delovi fino smiruju kako bojom, tako i svojom zimskom teksturom.

Kako sam rešila problem ogromnog broja petlji

Kada se moj rad puno raširio, igle su mi bile prekratke da izdrže tako veliki broj petlji. One su, naime, stajale na igli, ali je bilo vrlo teško pomerati petlje prema radnoj igli, i bilo je skoro nemoguće plesti. Da i ne pričam o naporu za ruke koji sam morala da uložim u svaki red. Evo, kolika je širina gotove suknje – plišani volan je skoro pun krug, a poslednja dva i više od punog kruga.
 

roma lavinia round knited and sew gypsy skirt

Na internetu pratim puno sajtova koji se bave štrikanjem, pa samim tim i priborom za pletenje, i negde sam pročitala da postoje veoma dugačke okrugle igle. Međutim, u Beogradu je apsolutno nemoguće naći bilo šta duže od 100cm (a i 100cm naći je pravo čudo), akamoli nešto duže od metra, jer je meni bila potrebna igla dužine od najmanje 150cm.

U jednoj radnji za koju znam da su takve igle prodavali, nestalo ih je! Bila sam spremna da platim 7-8 puta skuplje igle, ali, avaj! Nema, pa nema! Nekoliko dana sam mozgala šta da radim i gde da ih nabavim. Čak sam pomislila da probam da ih napravim (dobila sam i objašnjenje od jedne pletilje koja je sama napravila dugačke igle), ali mi je najednom sinula ideja – igle za čarape!!! Baš kao što se igle za čarape koriste tako što smenjujete jednu po jednu, tako mogu da se smenjuju i okrugle igle 🙂

I tako sam ja otišla u svoju omiljenu radnju koja prodaje super jeftin materijal, i dokupila još dve okrugle igle od po 80cm istog broja kao i ona kojom sam radila – 3 igle od po 80cm = 240cm!!! Skoro dva ipo metra! Na dve igle nanizane su petlje, a trećom se plete. Kako su se samo petljice lepo namestile na sve tri igle! Oooo, kako sam bila srećna i ponosna! Sigurna sam da nisam prva koja se dosetila ovakvog rešenja, ali ipak sam do toga došla sama! Uspela sam da završim široke volane bez problema, a broj petlji na poslednjem bio je 960! Veliki uspeh, rekla bih.

Na kraju rada, u gornju borduricu uvukla sam isheklani gajtan za vezivanje, urađen trostrukom niti samo od petlji lančića. Kroz krajeve gajtana provukla sam tri perlice u roze i crvenoj boji.

roma lavinia round knited and sew gypsy skirt

Reč za kraj

Ako imate dovoljno mašte i kreativnog duha, vaša suknja može biti sasvim drugačija i originalna kako izborom drugih boja, tako i raznih bodova i materijala. Ako niste vični pletenju, ovaj model možete isheklati u svojoj omiljenoj mustri, ili je možete sašiti od tkanina raznih boja. Svaka kombinacija stvoriće nov i neponovljiv rad koji ćete imati samo vi!

I jedna zanimljiva informacija za kraj – moja gotova suknja teži čak 900 grama!

Pretplatite se na naš Bilten

Voleli bismo da vas obaveštavamo o našim najnovijim vestima i ponudama.

Mi ne šaljemo neželjenu poštu! Možete se odjaviti u bilo kom trenutku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *