Zimska Polo Haljina Od Mohera

Zimska Polo Haljina Od Mohera

Udobna, prijatna pletena haljina od mohera, ili drugog prediva po Vašem izboru, idealna je za hladne zimske dane. Možete je nositi sa rolkom ili košuljom u kontrastnoj boji.

knit mohair winter dress with polo collar
knit winter dress in cable stitch with polo neck
knit winter dress in cable stitch with polo neck
knit winter dress in cable stitch with polo neck

Da li znate koliko je zanimljivo u četrdeset i nekoj preseliti se ponovo kod mame i tate? 🙂 Na samo 5 meseci, doduše, ali krajnje neobično nakon 15-ak godina života van njihovog doma. Naime, moj muž i ja odlučili smo da brz život u uzavrelom velegradu zamenimo mirnijim na obodu Beograda. U periodu između dve selidbe, doselili smo se kod mojih roditelja na nekoliko meseci, i živeći sa njima iskopali smo mnoge uspomene, stare fotografije, neku zaboravljenu odeću, davno poklonjeni nakit, i zajedno se prisećali dana kada su neki od nas bili mali. Ova haljina je upravo jedna takva relikvija iz davnašnjih dana.
 

Haljinu od mohera bez rukava isplela sam mami pre mnogo godina, ali je ona dugo nije nosila, jer je njena težina varirala iz godine u godinu. Pošto je tako veoma dugo stajala nekorišćena, mama je rešila da je ponovo pokloni meni 🙂 Šavove sam malo suzila da bi pasovala mojoj veličini, a ostalo je leglo savršeno. Ovu zimsku haljinu najradije nosim uz crnu ili tamno-sivu rolku, sa širokim kaišem. Košulje sa ruskom kragnom takođe se lepo slažu uz ovaj model.
Inspiraciju sam pronašla u modelu prsluka koji vidite na slici, ali sam haljinu isplela bez donje ranfle, a umesto ranfli oko orukavlja, opheklala sam ih sa 3 reda niskih stubića.

nivo

Za izradu ove haljine potrebno je srednje znanje u pletenju. Petlje u ovom modelu su prave i obrnute petlje i navoji. Bodovi su glat bod, obrnuti glat bod, rebrasti bod i pletenice.

Materijal

  • Oko 500-600-700 gr moher prediva za igle 3-4 mm
  • Igle za pletenje 4 mm
  • Okrugle igle za pletenje 3,5 mm
  • Heklica 3,5 mm
  • Igla za šivenje pletiva sa tupim vrhom i širokom ušicom

veličina

S/M – L/XL – XXL/XXXL

Napomena: Haljinu plesti tako što ćete upresti 2 niti prediva. Ako želite da haljina bude pripijena uz telo, pletite je prema uputstvu za 1 vel. manje, jer se vunica rasteže prilikom nošenja.

skraćenice

Petlje

p – petlja
pp – prava petlja
op – obrnuta petlja

Bodovi

Glat bod – na licu pp, na naličju op
Obrnuti glat bod – na licu op, na naličju pp
Pletenica (na 14p) – plesti prema donjoj šemi na kojoj su prikazani samo neparni redovi na licu pletiva, a u parnim redovima naličja plesti kako petlje nadolaze; navoje plesti obrnuto. Ponavljati uzorak od 1. do 8. reda.
Rebrasti bod 1/1 – na parnom br. petlji 1pp, 1op, ponavljati do kraja reda
 
Rebrasti bod plesti iglama № 3,5, a sve ostale bodove i mustre plesti iglama № 4.

uputstvo

Probni uzorak 

Glat bod i obrnuti glat bod – 16,5 p i 25 redova = 10 x 10 cm
Pletenica – 7 cm u širinu

Leđa

Nanizati 84 (92) 100 p i plesti prema šemi niže na sledeći način: rubna p, 11 (15) 19 p glat bod, 2p obrnuti glat bod, 2p glat bod, 14p pletenica, 2p glat bod, 2p obr. glat bod, 16p glat bod, 2p obr. glat bod, 2p glat bod, 14p pletenica, 2p glat bod, 2p obr. glat bod, 11 (15) 19 p glat bod, rubna p.
Na 80 cm (= 160 redova) za otvore rukava završiti sa obe str. 3p, a zatim u svakom 2. redu 2 x 2 i 4 x 1 p. = 62 (70) 78 p. Na 100 cm za kosine ramena sa obe strane završiti 5 (6) 7 p, zatim  u svakom 2. redu 3 х 4 (5) 6 p.  
Istovremeno sa prvim oduzimanjem za ramena, za vratni izrez završiti središnjih 18p i dve strane završiti zasebno.
Za formiranje obline vratnog izreza sa svake unutrašnje strane izreza, u svakom 2. redu završiti 1 x 3 i 1 x 2 p.
Na 102,5 cm sve p treba da su završene.

Prednjica

Plesti kao leđa, ali sa polo-kragnom.
Na ukupnoj visini 75 cm isplesti 1 red glat bodom prema osnovnom uzorku i počinjući od sledećeg reda koji se radi obr. glat bodom, nastaviti pletenje po šemi desnu polovinu s lica od 1. do 45.p (od 1. do 49.p) od 1. do 53.p, a pri tom na unutrašnjih 6p ravnomerno dodati 3p i plesti rebrastim bodom 1/1 = polo-kragna. Na iglama se ukupno nalazi 48 (52) 56 p.
Ostalih 39 (43) 47 p leve polovine prednjice ostaviti na pomoćnoj igli da miruju.
 
Plesti otvor za ruke kao kod leđnog dela = 37 (41) 45 p.
 
Na visini od 94 cm za okruglinu vratnog izreza unutrašnjih 12p ostaviti da miruju, pa u svakom 2. redu završiti 3 х 2 i 2 х 1 p. Na levoj strani uraditi kosinu ramena kao na leđima. 
 
Levu polovinu prednjice završiti simetrično desnoj sa lica pletiva na ostavljenih 39 (43) 47 p, i pritom odmah nanizati dodatne 3p za polo-kragnu, kao što ste uradili i sa desnom polovinom. Na 9p kragne plesti rebrasti bod 1/1.

knit winter dress in cable stitch with polo neck
knit winter dress in cable stitch with polo neck

Završna obrada

Sašiti ramene i bočne šavove (ovo možete uraditi iglom za vunu ili heklicom radeći mrtve p).
Ostavljenih 12p sa jedne strane prebaciti na okrugle igle, podići još 58p iz vratnog izreza, dodati i 12p sa druge strane na igle i plesti rebrastim bodom ukupno 82p.
 
Na visini 12,5 cm sve petlje završiti onako kako nailaze – pp završiti pravi, a op obrnuto.

Izrezi oko ruku

Heklicom uraditi 3 reda niskih stubića oko izreza za ruke; pritom ubadati heklicu u zadnji beočug petlji. Uvući sve niti u pletivo sa naličja.

Povezana objava

Pletena haljina "Čaj sa kraljicom"

Pretplatite se na naš Bilten

Voleli bismo da vas obaveštavamo o našim najnovijim vestima i ponudama.

Mi ne šaljemo neželjenu poštu! Možete se odjaviti u bilo kom trenutku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *